De geplande verkaveling ter hoogte van de Toemaathoek krijgt de naam Heergrachtstraat. Ook in Rauw komt ter hoogte van de Distelstraat een nieuwe verkaveling. Deze krijgt de naam Heiloopweg. Dat heeft de gemeenteraad in de zitting van 27 mei beslist.

Heergrachtstraat verwijst naar de Hergracht: een uitgegraven sloot met een breed uitgelegde aarden wal die zich over meerdere percelen uitstrekte. De gracht reikte van aan het zuidelijk broekland bij de Scheppelijke Nete tot noordwaarts van de Lommelse baan in de Kalminkse heide.

 

Gelegen aan het einde van de toenmalige bewoonde zone van Ginderbuiten, lijkt deze gracht met opgeworpen dijk in het verleden een strategische beschermingsfunctie voor de bewoners te hebben vervuld tegen het ‘her’ of ‘heer’: de vijandige militaire groepen die Ginderbuiten belaagden.

 

Zulke versterkingen waren in het gebied geen zeldzaamheid. Ook aan de grens van Ezaart lag een Hergracht en ten noorden van de abdij van Postel kwam zelfs een lange aarden wal voor die door zijn lengte als versterking van de ommuurde abdij fungeerde.

 

Omdat de Voogdij Mol aan de uiterste grenzen van het hertogendom Brabant gelegen was, kregen in 1513 de inwoners de opdracht hun grondgebied dag en nacht te bewaken en met dijken, grachten en slagbomen te versterken. De militaire invallen en brandschattingen aan het einde van de 15e en begin 16e eeuw herinneren aan de tijd dat de inwoners zich effectief moesten verdedigen met ‘hergrachten’ en slagbomen.

 

Heiloopweg linkt naar de beek die door het gebied vloeit waar de nieuwe verkaveling wordt aangelegd. De beek ontspringt in de Lommelse Blokwaters waar ze de Ritrijenloop wordt genoemd, maar eens op het Rauwse grondgebied krijgt de beek de naam Heiloop.